Tik eller hane

Kennel Cubits

Schnauzer peppar och salt

Tik eller Hane

 

Många frågar sig vad som är lämpligaste valet, hane eller tik? När vi får frågan om vad som är bäst, brukar vi svara att du måste tänka igenom vad du vill ha din hund till. Tävling, Avel eller sällskap?? En hanhund har sina för och nackdelar precis som en tik vilket gör att den ena inte är sämre än den andra. Dock kan de passa in i ditt liv mer eller mindre bra beroende på könet. Här räknar vi upp lite för och nackdelar som ger dig fler perspektiv och bättre grund att göra ditt val på!

 

Hanhund:

 

En hanhund är mer balanserad på grund av att den inte har samma hormonsvängningar som en tik har. Hanhunden har ett annat revirtänk och är mer uppmärksam på sin omvärld exempelvis vart löptikarna bor! Hanhunden är ju den i "naturen" som ska ta hand om sitt revir och sin flock och kan därför ha ett större behov av att vakta och märka ut sitt revir. Till exempel kan de "skvätta"/ kissa inne när man besöker nya platser. När man inte har fler hundar än en i familjen är en hanhund minst lika lätt att handskas med som en tik. Ska man ha fler än en hund bör man tänka på att hanhund och tik kan bli besvärligt vid exempelvis löpning!

 

Tik:

 

En tik har större hormonsvängningar på grund av sin löpcykel. De har normalt två löpperioder/år som pågår i ungefär 3 veckor. Under cykeln förändras deras beteende genom matintresset ökar/minskar, de kan verka mindre "glada" och "pigga" samt kan bli tuffare och skarpare. Alltså se till dig själv om du är eller har en kvinna i närheten. Vi människor fungerar likadant i våra cykler! En tik bör man till exempeltvis inte trimma under löpperioden.

 

En hanhund testar gränser mer än vad en tik gör! Ett ordspråk som Tove lärt sig från hästvärlden förtydligar bilden:

 

"En hingst talar man om för hur den skall uppträda, en valack (kastrerad hingst) ber man och ett sto skickar man 2 förfrågningar till så kanske hon kan fundera på saken"

 

Dessa funderingar gäller hundens liv i allmänhet som till exempel hopp och lek, promenader och jaktlusten. Deras tolerans mot andra människor, speciellt "utmärkande" grupper som barn, gamla och människor som har ett ovanligare kroppspråk än vad du har. Vi ser alltså inte speciellt stor skillnad i hur svårt eller lätt det är att ha tik eller hanhund. Alltså hunden är precis som vi människor individer! Med olika lätt att lära och olika intresse för olika aktiviteter oberoende könet.

 

"En klok man sade att man får den hund man förtjänar inte den hunden man önskar"

 

 

 

// Mvh Tove och Carola hoppas detta kan hjälpa er något i ert val. Har ni frågor ring gärna!! Så ska vi svara så gott vi kan!

 

 

Kennel Cubits 2011 • Schnauzer p/s • © Copyright